Bantning, aptitreglering och energibalans

Godis är ett njutningsmedel precis som alkohol och tobak. Trots att vi vet vad vi borde äta så fortsätter vi att glufsa i oss tills vi mår dåligt. Hjärnan är centralen i nervsystemet som tar emot, samordnar och analyserar all info som kommer in från sinnesorganen. Information lagras och bearbetas och genom nervsystemet skickar hjärnan signaler som talar om för kroppens övriga organ vad de ska göra. Hjärnan är också det organ som förbrukar mest energi.

Tillräckligt med näring

Trots att hjärnan bara motsvarar cirka två procent av kroppsvikten förbrukar den c:a 20 procent av de kalorier vi får i oss. Om hjärnan inte får tillräckligt med näring blir vi trötta och sura, minnet försämras och vi blir hungriga. Då vill hjärnan ha energi – och det snabbt. Väldigt starka hungersignaler styr oss att äta – och då i första hand snabba kolhydrater! När hjärnan säger till att den behöver energi är det mycket svårt att stå emot.

Resultatet kan bli ännu ett misslyckande med dieten och det slutar lätt i ett enda ångestdämpande glufsande. Därför är det bättre med tillåtande dieter än med sådana som är noga reglerade och helt utesluter viss föda. Bantningsmetoder som bygger på att man ska sluta äta kolhydrater. GI-metoden innehåller långsamma kolhydrater.

Stress bidrar till övervikt

Vi behöver också ibland snabba kolhydrater för att kunna prestera maximalt. Att tillvaron blir allt mer stressad är ett stort problem. Stress bidrar till sockersug och övervikt, vilket i sin tur blir ytterligare ett stressmoment. Det leder till ångest som kan dämpas med mat och så fortsätter cirkeln. Stressen drabbar kvinnor speciellt hårt. Duktighetskomplexet håller på att förta oss och vi ser hur det blir allt vanligare med ätstörningar hos våra studenter.

Ät på ett mer medvetet sätt

Genom historien har människan fått kämpa för födan, nu översvämmas den rika delen av världen med lättillgänglig och energirik mat – och hjärnan är glupsk! Ät på ett mer medvetet sätt. Frukost är viktigt, med kolhydrater som tuggas – med tre måltider varje dag och mellanmål, så långsamt och njutningsfullt som möjligt. Det gäller att låta signalerna att vi är hungriga och att vi är mätta få verka. Hunger och förväntan ska föregå ätandet. Därför får det gärna ta tid att förbereda maten och det är viktigt att försöka sitta ner och äta i lugn och ro. Lukt och synintryck bör få vara med vid måltiden. Att äta flera små rätter efter varandra ger hjärnan stimulans.