Montignac | Kost med lågt glykemiskt index

Montignac Add comments

Montignac och viktnedgång

Montignacs råd om att äta regelbundet, äta sig lagom mätt, välja fullkornsprodukter och tänka på fettkvalitet är mycket bra råd som vi alla bör följa. Michel Montignac har gett ut två storsäljande böcker om viktnedgång. Montignac delar in kolhydraterna efter dess glykemiska index, och hans tes bygger på att det är de ”snabba” kolhydraterna som är orsaken till övervikt.

Minskad inlagring av fett

Genom att minska kolhydratmängden i kosten – framförallt de snabba med högt glykemiskt index – producerar kroppen mindre insulin, vilket minskar inlagringen av fett i fettceller. Till mellanmål är det fördel att äta en frukt eller smörgås på grovt bröd och till lunch och middag gärna lägga till ärter eller bönor. Detta är dock inte hela sanningen – äter vi mer än vad vi förbrukar, går vi upp i vikt oavsett vad vi äter.

Minska snabba kolhydrater

Att minska på snabba kolhydrater som läsk och godis är positivt för alla, men att utesluta potatis, ris, morötter och de flesta brödsorter som Montignac förespråkar är mer tveksamt. Dessa livsmedel äter vi vanligen tillsammans med andra komponenter i en hel måltid, vilket medför att de inte ger samma snabba blodsocker- och insulinsvar som läsk och sockerrikt godis.

Leave a Reply